dissabte, 22 de novembre de 2008

Mapa de "Arragonia et Catalonia", any 1606

Autor: Carles Torné i Micola

He trobat aquell mapa de Catalunya i Aragó, d'origen francès en la cartografia digitalitzada que té la Biblioteca Nacional.Aquest mapa de Catalunya, segons la web de la Biblioteca Nacional és el 1606, és el més antic de Catalunya que tenen digitalitzat en la seva pàgina web. El tenen escanejat a molt bona definició, us recomano que si us interessa aneu a la seva pàgina web, que us indico al final i us decargueu el fitxer en format .TIF de 19 MG que té una magnífica definició i pots fer unes ampliacions molt grans sense perdre qualitat d'imatge. Jo he ampliat en la següent imatge la zona que afecta a Tivissa.Hi ha diverses coses que m'han encuriosit:

  • La ubicació de Falset entre Ginestar i Tivissa, apunto a un possible error al confeccionar el mapa, ja que jo posaria on hi ha Falset posaria Tivissa, i on hi ha Tivissa posaria Falset.

  • Ginestar no el posa al costat de l'Ebre, mentre que si ho fa amb Mora i Miravet.

  • El poble de Gintalop, sembla que estigui al Priorat. L'única cosa que se m'acudeix és que sigui Gratallops, però només és una suposició.

  • En general, hi ha molt poc pobles, entenc que devia posar els més importants, el que m'extranya és que no hi hagi posi pobles de la Terra Alta.

http://193.146.129.47:7780/Cartografia/InicioMapas.jsp