dissabte, 13 de desembre del 2008

Eduard Corbella Alerany i Cardedeu

Autor: Carles Torné i Micola


Buscant informació sobre Eduard Corbella Alerany (de ca Nebot) per internet he vist que va viure a temporades a Cardedeu i que era productor de vi, el que em va sobtar més és que hi hagués un carrer dedicat a ell, actualment força important, l'Avinguda Eduard Corbella. Vaig escriure un mail a l'Ajuntament de Cardedeu per saber perquè li van dedicar un carrer i molt amablement em van contestar desde l'Arxiu Municipal de Cardedeu explicant-me el següent:


La vinculació del senyor Eduard Corbella i Alerany amb Cardedeu es deu a l’adquisició que va fer, juntament amb la seva esposa, Carolina Esteller, del mas Diumer l’any 1917, i a la urbanització dels terrenys compresos en aquesta finca, en el que s’anomenà “urbanització Corbella-Esteller”. En els tractes amb l’Ajuntament, aquest s’oferí a adquirir els arbres per als carrers de la nova urbanització i els promotors cediren a l’Ajuntament el 5% del benefici de la venda de parcel·les per millorar els carrers. Els noms que es donaren a aquesta urbanització foren Diagonal Esteller, avinguda d’Eduard Corbella, carrer del Doctor Reig, carrer de Sant Josep Oriol, carrer del Progrés, carrer de les Acàcies i avinguda de la Bandera Española (avui Vilamajor), entre 1924 i 1927.

La denominació dels carrers Diagonal Esteller, avinguda Eduard Corbella i Doctor Reig es relaciona amb el benefici urbanístic que va rebre la vila dels esforços d’aquestes tres persones (el Doctor Enric Reig, bisbe de Barcelona, va facilitar les tasques d’urbanització dels terrenys de la parròquia de Cardedeu, llindants amb els terrenys del mas Diumer), i amb l’afany de mantenir el seu nom en el carrerer urbà amb caràcter d’homenatge. Ni el senyor Eduard Corbella, ni la senyora Carolina Esteller van estar mai empadronats a Cardedeu, sinó que eren veïns de Barcelona, pel que no disposem de dades familiars.

El barri on estava el mas Diumer s’anomena actualment Can Corbella.