divendres, 7 de desembre del 2007

Goigs a Sant Blai (1841-1847)

Autor: Carles Torné i Micola

Crec que és inqüestionable que l'ermita de Sant Blai per a tots els tivissans té un significat especial, que va més enllà del purament religiós (com a símil podríem dir que ens passa el mateix que el monasteri de Montserrat produeix a tots els catalans).

D'entre tots els costums i tradicions que ha generat aquesta festivitat (mides, coques, ...), la dels goigs és de les que està més perduda. Al llibre 'Tivissa, un poble antic de la Catalunya Nova' ja se'n parla de la existència d'uns goigs, l'autor es desconeix.

Adjuntem còpia antiga d'aquests goigs que foren impresos un al 1841 i l'altre al 1847, per tant ja tenen més de 160 anys. Segurament encara 'van conéixer' l'ermita de Sant Blai vella (ja que l'actual va ser contruïda el 1858), on debien ser resats amb devoció en una època molt convulsa a Tivissa amb desastres naturals (terratrèmol i gran tempesta al 1845), destrucció el 1810 de dos terceres parts del poble pels francesos en la guerra de la Independència, destrucció definitiva de l'ermita de Santa Anna el 1834 pels carlistes i l'ús de l'església com a fortí de guerra el 1837. Tots fets molt rellevants en poc temps que van marcar sens dubte el futur del nostre poble.
Goig imprès el 1847

Goig imprès el 1841