dijous, 15 de maig del 2008

El primer cens electoral de Tivissa on figuraven les dones

Autor: Carles Torné i Micola


La Constitució de la IIª República va reconéixer la igualtat de homes i dones en tots els aspectes. Per tant, a partir d'aquell moment podien anar a votar en les eleccions igual que els. Les primeres eleccions on van poder exercir aquest dret fou a les eleccions del 19 de Novembre del 1933.

Per aquest fet fou necessari refer el Cens, segons un decret del 26 de gener del 1932, i es va acabar, segons aquest document el 16 de Desembre del 1932. La inclusió de la dona com a electors va fer necessari, tal i com indica el mateix títol del document, Renovación Total del Censo Electoral.

Es clar que aquest cens va ser l'utilitzat en les eleccions del 1933, ja que en la darrera pàgina del cents hi consta una llista adicional de persones que al 1932 encara tenien 22 anys però que al novembre del 1933 tindria 23 anys (edat mínima en aquell moment per exercir el vot).

Si sou tivissans, segur hi trobareu els vostres iaios o besavis, sempre hi quan tinguessin 23 anys el 1932, és clar. Està per ordre alfabètic, i hi consta l'adreça, la professió i si eren analfabets.



Font: Arxiu digitalitzat de l'Arxiu de Salamanca