dimarts, 20 de maig del 2008

Homenatge als observadors metereològics de la Ribera d'Ebre

Autor: Oscar Saladié i Borraz


Dissabte dia 31 de maig a les 8 del vespre i al Centre d’Interpretació Ca don Ventura de Flix (Ribera d’Ebre) tindrà lloc un homenatge als observadors meteorològics de la Ribera d’Ebre durant el qual es presentarà el treball “Observar el temps a la Ribera d’Ebre. Història de les estacions meteorològiques”.


Els autors del treball són Òscar Saladié i Maria Garcia i Figueras. Aquest treball ha comptat amb un ajut de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, i és fruit d’un projecte del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE). L’investigador responsable d’aquest projecte ha estat el Dr. Òscar Saladié, membre del Grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics (GRATET) i professor del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV).



L’objectiu del treball, que ha seguit les recomanacions establertes per l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) referents a les metadades dels registres climàtics (Guidelines on climate metadata and homogenization), ha estat recuperar la història de la recollida de dades meteorològiques als diferents observatoris oficials de la Ribera d’Ebre. Els resultats obtinguts han posat de manifest que en aquesta comarca de les Terres de l’Ebre des de molt temps enrere hi ha hagut un gran interès pel clima, cosa que fa d’aquest treball un reconeixement a totes aquelles persones que al llarg dels anys van tenir i tenen cura de les estacions meteorològiques d’una manera voluntària i desinteressada.

Durant el mateix acte s’inaugurarà l’exposició “Ramon Jardí: el científic tivissà que va inventar el pluviògraf d’intensitats”. Flix acull aquesta exposició que va veure la llum a Tivissa l’any 2006 (125è aniversari del naixement del Dr. Jardí) i que l’any passat va estar exposada a Móra d’Ebre.


L’acte està organitzat pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Flix i el Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili i compta amb la col.laboració de l’Ajuntament de Tivissa i de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre.