diumenge, 10 de febrer del 2008

Les Pintures Rupestres de Tivissa, 20 anys sent Patrimoni de la Humanitat

Autor: Carles Torné i Micola


Pintures de la Cova del Ramat, dibuix fet l'any 1922


El 2 de desembre del 1988 la UNESCO va decidir que l'art rupestre de les coves del llevant de la península ibèrica fos decretat com a Patrimoni de la Humanitat, per tant aquest any és el 20è aniversari d'aquesta inscripció. Des d'aquell dia Tivissa figura en aquesta preuada llista. Les pintures més properes al nostre poble que hi figuren són:
  • Vandellòs amb tres (cova de l'Escoda, Racó d'en Perdigó, Balma d'en Roc)
  • El Perelló amb dos (Cabra Freixet i les Calobres)
  • Tivissa amb quatre (Cova del Pi, del Cingle, del Ramat i del Taller)
Crec que els tivissans no som conscients de què en les nostres muntanyes hi ha art declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Recordem que a Catalunya només hi han declarades, a part de les mencionades pintures llevantines,

  • El Palau de la Música Catalana i l'Hospital de Sant Pau, inscrit al desembre del 1997
  • Conjunt arqueològic de Tarragona, inscrit el novembre del 2000
  • El monasteri cistercent de Poble, inscrit el 1991
  • Esglésies romàniques de la Vall de Boí, inscrites el novembre del 2000
.......................
Església de Sant Climent ............................................. Aqüeducte romà de Tarragona
de Taüll (Vall de Boí)

............................
Palau de la Música Catalana ............................................. Entrada Monestir de Poblet

Per celebrar aquest 20è aniversari, anirem publicant durant tot l'any diversos articles. Una menció especial tindrà durant tot l'any la figura de Lluís Brull i Cedó, que als anys 20 del passat segle va descobrir diverses d'aquestes coves, tan a Tivissa, com Vandellòs i el Perelló.

Explicarem qui les descobrí (les tres coves de les Fonts de Vilella no les va descobrir la mateixa persona, i van ser en diferents moments), coneixerem personatges ilustres de principi del segle passat que van venir a posta a veure-les (tan de Barcelona com de Madrid), us mostrarem els articles publicats en prensa que donaven a conéixer aquestes pintures, us mostrarem el primers dibuixos fets de les figures rupestres (llavors els arqueòlegs anaven acompanyats d'un dibuixant). Serà molt interessant, no us ho perdeu.

Web de la Unesco

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Crec que molt de gent no esta conscient del patrimoni que hi ha a les TTE - per part de les institucions, jo les animaria a fer-ho public i ben explicat i ben senyalitzat. El exemple concret de les pintures de Tivissa, fa uns anys vaig portar uns amics de Tortosa a buscar-los. Ni ells havien sentit parlar, ni les vam poder trobar!! Un dia sencer, puja i baixa camins de muntanya sense exit ..... suposo que avui en dia estan una mica mes enfocats de cara al "turista".

Carles Torné i Micola ha dit...

No et creguis, mentre tot el que és iber, si que ha millorat (encara que queda molt per fer) degut a la Ruta dels Ibers, les pintures rupestres no s'han promocionat mai.