dimarts, 11 de desembre del 2007

Què tenen en comú l'edifici de la Generalitat i l'Església de Tivissa?



Autor: Carles Torné i Micola

L'església de Tivissa, encara que té els seus origens al s.XIII, va sofrir una important remodelació al segle XVII. Aquesta transformació va ser dirigida pel rector de Tivissa, Jaume Amigó i l'arquitecte Pere Blai. Llavors es va construir, la façana que dóna actualment a la Baranova, el campanar i el cor de l'església, és a dir, les parts de l'església que actualment configuren la seva imatge.

Tots dos arquitectes van col·laborar en moltes ocasions en la construcció de molts edificis religiosos de les comarques tarragonines. Cal destacar:

  • La capella del Santíssim de la catedral de Tarragona
  • Les capelles de Sant Joan i Sant Fructuós a la catedral de Tarragona
  • Parròquia de Cornudella de Montsant
  • Parròquia de Sant Jaume Apòstol a Riudoms
  • Església de Sant Andreu a la Selva del Camp
  • Església de Sant Jaume d'Ulldemolins
  • Ermita de Santa Magdalena a Ulldemolins.

..................

Església d'Ulldemolins (esquerra) i Riudoms (dreta), on es veu que tenen el mateix estil renaixentista que l'església de Tivissa

Depenent de les pàgines webs que es consultin s'atribueix a un o a l'altre la direcció d'obra, el tracisme o l'autoria. En el que si coincideixen és en atribuir-li al mossèn Jaume Amigó la introducció de l'arquitectura renaixentista a Catalunya i que en Pere Blai es va veure influenciat en la seva carrera professional pel primer. El que també queda clar és que van formar un equip alhora de realitzar totes aquestes construccions.

Pere Blai va tornar a Barcelona, d'on era nat, i li van encarregar la remodelació de l'edifici de la Generalitat. Són seus la façana de la plaça de Sant Jaume, el saló Sant Jordi i la cúpula de la Generalitat (és a dir, la imatge que tots tenim al cap de la Generalitat és de Pere Blai).

El saló de Sant Jordi (imatge de l'esquera) va ser dissenyat en un principi com una capella (d'aquí la cúpula) però amb el temps es transformà en un saló de recepcions i en l'actualitat es fan actes tan assenyalats en la vida política catalana com la proclamació del president de la Generalitat o l'entrega de les Creus de Sant Jordi.

Per tant, si tornem a l'inici de l'article i mirem la façana de tots dos edificis, podem dir que són obra del mateix 'artista', i això d'artista ho dic en lletres majors, ja que així es diria si en lloc de Tivissa, o Catalunya en general, hagués estat a Florència sota els auspici del Medici.

Algunes pàgines webs relacionades: