dijous, 27 de desembre del 2007

La Destrucció de Tivissa (Any 1810)

Autor: Carles Torné i Micola


Al 1810 està desenvolupant-se de ple la Guerra de la Independència (dita més a Espanya) o guerra del francès (dita a Catalunya).

El 7 de juliol del 1810 l’exèrcit francès, amb el general Souchet al cap davant, va ocupar Móra i en feu cuartel general. Aquest mariscal (foto de l'esquerra) va dirigir i ordenar tots els atacs a Tivissa. El general espanyol O'Donnell (foto de més avall), veient aquesta situació publicà una proclama cridant a tothom a les armes i ordenant que s'acudís a Falset i Tivissa.

El llibre Fulls d'Història de la Vila de Tivissa (a partir d'ara Fulls ) descriu perfectament l’entrada dels francesos a Tivissa: “En la nostra població hi havia tropes espanyoles. Quan els invasors pretengeren apoderar-se de Tivissa, els militars, ajudats dels paisans, resistiren heroicament.[…]. Souchet envià reforços suficients que, a meitant juliol, entraren a la vila. […] Les forces de Napoleó entraren fetes una fúria a la població, matant els qui queien a llurs mans i saquejant els edificis públics i particupars per espai de bastant dies. No contents amb el mal causat, calaren foc a la vila, ço que produí la inutilització d’unes dues terceres parts del nombre de cases que llavors existien".

La gent va fugir a pobles veïns i com s’explica “no poca gent s’havia d’alimentar d’herbes; alguns moriren de fam i altres a causa de l’alimentació insuficient”.

Es devien cremar unes 200 cases, entre les quals hi havia l’Ajuntament i l’Abadia, cremant-se amb ells els seus respectius arxius.

Més endavant en el mateix llibre s’amplia la informació dient “el dia 12 o 16 de juliol del 1810, una gran columna formada per totes les armes sortí de Mora cap a Tivissa. La cavalleria, l’artilleria i tot el gros de la infanteria pujà pel camí directe, avui carretera, mentre que un fort destacament de tropes de flanc va treure el cap per la Portella de Maula i, escampant-se per Padrells i Magarells, cremà totes les cases de camp que trobà al seu pas. Davant aquesta empemta, les tropes espanyoles desaparegueren i els tivissans, trobant-se desemparats, ho abandonaren tot i emprengueren la fugida per l’únic lloc possible, que era el tortuós, estret i empinat camí de la Llena. La cavalleria francesa, avançant-se, arribà al Freginal amb l’intent de barrar el pas als qui fugien, però afortunadament feren tard.[…]. Mentre això passava l’artilleria disparava contra la vila. […]. Entrats els francesos al poble, es dedicaren a saquejar, destruir i cremar[…] Después de la crema i destrucció de Tivissa, els francesos van muntar un campament a la partida de Campos, on restà força una llarga temporada."

Quan van marxar les tropes francesos, els tivissans van anar tornant poc a poc, trobant les cases destruïdes, els ‘trossos’ perduts i ... la Partida de la Porra. Aquests 'personatges' mereix un article a part, per la crueltat despiadada d’aquests personatges tivissans contra la resta de veïns.

Hi ha una gran quantitat de pàgines web que parlen sobre la guerra de la Independència i Tivissa, us poso un parell, no obstant les explicacions més importants estan en el llibre Fulls...

1 comentari:

Anònim ha dit...

El comentari arriba amb molt de retard, però el vull fer.

Aquí, al llibre de sota, parla dels combats de Tivissa.

"Memoirs of Marshal Bugeaud, from his private correspondence and original documents, 1784-1849"

http://www.archive.org/details/memoirsmarshalb00yonggoog

Vés a les opcions "Read Online" i fas un cerca del nom Tivisa amb una sola lletra essa.

Salutacions cordials des de Flix.

J.A.