dimarts, 22 de gener del 2008

Conflicte per les pastures entre Tivissa i El Perelló (segle XVI) - 1ª Part

Autor: Carles Torné i Micola



En aquest i un segon article, analitzarem una sentència promulgada el 10 de gener del 1587 per la Reial Audiència de Catalunya sobre el litigi que va enfrontar entre el 1581 i el 1587 les poblacions de Tivissa i el Perelló amb motiu de les pastures per part dels tivissans en terres perellonenques.


Abans igualment mirem l'entorn històric. Al segle XVI, El Perelló era una petita població. El 1294 Jaume II li donà carta de població, fins llavors era un grup de masies properes a la Font del Perelló. A principis del segle següent es construí un hospital que s’anomenà Hospital de la Font del Perelló, nom que agafà també la població. El Perelló formava part del terme antic de Tortosa fins al segle XIX. Tortosa tenia un terme immens ja que a part de l’actual terme també tenia els actuals termes de l’Aldea, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, El Perelló i Camarles. D’altra part, Tivissa també tenia un terme enorme amb tretze nuclis poblacionals (Tivissa, Serra d’Almos, Darmós, Llaberia, Vandellòs, L’Hospitalet de l’Infant, L’Almadrava, Masriudoms, Masdenboquera, Remullà, Gavadà, Castelló, Fatxes, Masdevalentí, Capçanes i Els Guiamets). Per tant, Tivissa tenia molt de poder en aquell moment, mostra d’això és la remodelació/ampliació de l’església de Tivissa que va portar a terme a finals d’aquell mateix segle mossén Amigó.


En aquell moment tota la serralada de Tivissa-Vandellòs estava habitada per masovers i les muntanyes per aquella època unia els pobles, no com ara que els separa.


Un fet que va marcar les nostres terres durant segles fou la pirateria. El coll de Balaguer era un lloc molt propici per al desembarcament de naus morisques. El gravat superior és una representació del Coll de Balaguer fet al segle XVIII, cap a dalt a la dreta podeu veure el castell de Sant Jordi d'Alfama, contruït en el segle XIII per defensar la zona, entre altres conflictes, de la pirateria. Era un lloc molt perillós per passar-hi, era abrupte i deshabitat. La seva perillositat queda palesa quan a banda i banda al segle XIV es van contruïr dos hospitals, un al Perelló (ja esmentat anteriorment) i l'altre a l'actual Hospitalet de l'Infant. Recordem l’episodi del Comte d’Altamira, el 1572, que per no fer cas de les indicacions d’uns religiosos de Cambrils de no passar pel Coll de Balaguer i fer el tomb per Tivissa, va trobar la mort Article de Màrius Bru (any 1919) sobre l'enterrament del comte d'Altamira... ). Aquest era el motiu que gairebé totes les poblacions costaneres estiguessin deshabitades, El mateix Perelló el 1652 fou atacat per moriscos i van capturar molts habitats, els quals van tornar a tenir llibertat quan la Catedral de Tortosa va pagar un alt rescat. També recordar que moltes masies del terme encara tenen torres de defensa per aquest motiu.


En la segona part, detallarem el conflicte i la seva resolució judicial.