dijous, 24 de gener del 2008

Mapa-Itinerari de Falset a Marçà passant per Tivissa (1847)

Autor: Carles Torné i Micola








He intentat transcriure el text i, segons sempre el meu criteri, i llegint-ho el millor que em deixa el text (que no és molt, ja que he deixat paraules que no he entès posant un [¿?] ):


Desde Falset a Marçá hay un cuarto de legua, el camino es generalmente bueno. Se atisva un país casi lleno de viñas y que sólo ofrece algunos malos pasos, las tierras son ligeras y amorosas. Marçà contendrá unas cien casas. De Marçà a Capsanes hay 1.5 leguas. El camino es un [¿?] lleno de maleza, hay una bajada muy larga antes de llegar a Capsanes, el término es árido, pedregoso y casi inculto, sembrado de algunos pinos. Tendrá unas cincuenta casas. Desde Capsanes a Tivissa, 8 horas. El camino es estrecho, en algunas partes hondo, desigual y muy pedregoso, se atraviesan muchos barrancos y otros obstáculos que hacen difícil un [¿?]. En dicho término sólo hay viñas, es muy seco y pedregoso. De cuando en cuando hay pinos y encinas. Se deja a Tivissa a doscientas o trescientas toesas (1) sobre la [¿?], este pueblo contendrá unas 400 casas, la mayor parte quemadas, está casi pegado a la cordillera de montañas que siguen sobre [¿?], viendo de Marçà se deja a la derecha casi frente a Tivissa, la capilla de St. Pablo que está en una altura que puede venir muy bien de puesto avanzado de infantería. Tivissa de Ginestar dista 7 horas, el camino es mejor que el anterior, aunque impracticable para carrueajes. Se sigue durante un rato la [¿?] de una colina y se baja después sobre la [¿?], sobre la cual se llega al camino de Mora a Ginestar. El término es bastante bueno y bien cultivado. Las colinas están plantadas de viñas y los [¿?] de olivos. Ginestar tendrá unas 200 casas. El camino de Móra a Ginestar va [¿?] sobre la orilla del Ebro en cuyos extremos es impracticable.



(1) La toesa és una mesura longitudinal d'origen francès que equivaldria, aproximadament, a uns dos metres. Realment, la mesura original es definia com sis peus francesos o set peus castellans.



Crec que es força interessant tot el que diu. L'explicació del recorregut és molt interessant, encara tampoc sigui molt detallada. L'interés major jo l'identificaria en:




  • El tipus de conreu que hi havia, segons explica la vinya era el cultiu estrella.


  • Tivissa era un poble molt gran, en comparació a la resta dels pobles veïns.


  • Una cosa que sobta al primer moment al llegir-ho es que diu que la majoria de cases de Tivissa estaven cremades. Al cartòfraf també el debia impressionar ja que és l'única referència interna a un poble, a part del nombre de cases que fa en tot l'escrit. Recordem que Tivissa fa ser gairebé cremada en la seva totalidad el 1810 per les tropes franceses (ja explicat en altres articles en aquest blog) tant trenta-set anys després encara es veia un poble cremat.


  • El text parla de què desde la carretera es veia a Tivissa la capella de San Pablo, però on estava aquesta capella? tractarem d'esbrinar-ho i ho explicarem en propers articles.